Din svenska guide till spel

Oddset Powerplay

Oddset Powerplay är en ny oddset-variant som hade premiär den 24 september 2009. Precis som de övriga medlemmar i oddsetfamiljen är Oddset Powerplay en typ av sportsbetting (vadslagning om idrottshändelser) som arrangeras av det statliga företaget Svenska Spel.

I Oddset Powerplay är det hockey som gäller – du tippar på de åtta elitseriematcher som avgörs på torsdagen samt ett antal head-to-head matcher mellan två på förhand utsedda spelare där den spelare som gör flest mål segrar. För att hålla ordning på vilka spelare som deltar i head-to-head bär de gula hjälmar.

Så spelar du Oddset Powerplay
Du spelar Oddset Powerplay genom att ange om du tror att de åtta utvalda hockeymatcherna kommer att sluta med hemmavinst, oavgjort eller bortavinst. Insatsen väljer du själv – 1, 2, 5 eller 10 kronor per rad. Head-to-head (H2H)-matcher är utmärkta med gula hjälmar på tipskupongen för Oddset Powerplay. Där gäller det att markera vem av de två namngivna spelarna du tror kommer att göra flest mål under matchen.

Det går att spela Oddset Powerplay som M-system med upp till sju helgarderingar plus en halvgardering.

För att vinna på Oddset Powerplay krävs åtta rätt. Sju rätt ger alltså ingen utdelning över huvud taget.

Av de pengar som spenderas på Oddset Powerplay betalas 70% tillbaka till spelarna i form av vinster. Minimiutbetalningen är 10 kronor, vinner du mindre än så får du ingen utbetalning utan pengarna fonderas och delas ut senare som rullpott. Rullpotten fylls också på med pengar varje gång ingen spelare fått åtta rätt.

Du kan lämna in Oddset Powerplay från måndag lunch till torsdagens spelstopp.

Här spelar du Oddset Powerplay
Oddset Powerplay går att spela på Svenska Spels sajt svenskaspel.se eller genom att lämna in en kupong manuellt hos ett spelombud. Än så länge går det inte att spela Oddset Lången i mobiltelefonen. Svenska Spel har omkring 6 700 ombud (spelbutiker och dylikt) runt om i Sverige och samarbetar med cirka 2 000 restauranger, pubar och bingohallar.

Recension av Oddset Powerplay
Oddset Powerplay är en populär spelform, vilket inte är konstigt i ett land där hockeyintresset är så stort som i Sverige. Spelformen var starkt efterfrågad bland Svenska Spels kunder när den infördes. Precis som de övriga medlemmarna i Oddset-familjen är det många som använder sig av Oddset Powerplay för att göra en sportupplevelse ännu lite mer spännande – istället för att bara heja på sitt favoritlag kan man vinna pengar på hockeymatcherna.

Oddset Powerplay är inte ett spel där man omedelbart får veta om man vunnit eller inte, vilket skiljer det från till exempel Trisslotter. Dessutom är det inte ett renodlat turspel som Lotto utan en spelform som deltagarna många gånger lägger ned förhållandevis mycket tid på. Spelformen gynnar den som är insatt i sporten och hänger med i vad som händer. För många finns dessutom en social dimension, man träffas för att prata hockey och tippa tillsammans och sammanstrålar sedan igen för att se matcher. Idag finns även möjlighet att diskutera sitt spel med likasinnade på Internet, till exempel i forumet på svenskaspel.se.

Precis som för till exempel Oddset Lången ligger utbetalningsgraden, det vill säga hur stor andel av inkomna medel som betalas ut till spelarna i form av vinster, på 70%. Detta är visserligen högre än för många turspel, men samtidigt lägre än vad som erbjuds av privata spelbolag. Privata internationella företag som erbjuder sportsbetting inom Europeiska Unionen har normalt en utbetalningsgrad långt över 90%. En av anledningarna till Svenska Spels låga utbetalningsgrad är att man istället använder pengarna till allmännyttig verksamhet.

Tyvärr går det inte att spela Oddset Powerplay i mobiltelefonen, trots att till exempel Oddset Mixen finns tillgänglig för den som laddat ned Svenska Spels mobilapplikation.

Kort sammanfattning av de olika Oddset-varianterna
Oddset Lången – hemmaseger, bortaseger eller oavgjort
Oddset Matchen – slutresultatet efter ordinarie matchtid
Oddset Mixen – 1X2, halvtid/fulltid, över/under, handicap, sista målskytt, m.m.
Oddset Bomben – målresultaten i fyra utvalda matcher (mycket höga odds)
Oddset Powerplay – 1X2 och head-to-head för hockey
Oddset Live – slå vad när som helst under matchen