Din svenska guide till spel

Triss

Triss är den skraplott som säljs mest i Sverige och det är över huvud taget ett av de mest populära spelen om pengar i landet. Grundkonceptet går ut på att skrapa lotten och se de nio belopp som döljs under skyddsfilmen. Om tre av beloppen är lika har man vunnit det beloppet. På senare tid har trisslotten vidareutvecklats och numera finns till exempel dubbeltriss och x-ruta, samt möjligheten att skrapa fram klöver och tv-symboler. Mer information om detta finns nedan.

En vanlig trisslott kostar 25 kronor och vinstchansen är 1:5.

Så spelar du Triss
Triss är en skraplott från Svenska Spel som lanserades år 1986. Den kan köpas hos Svenska Spels spelombud och normalpriset är 25 kronor. Numera går det även att skrapa triss direkt på webben på svenskaspel.se.

Triss fungerar som de flesta andra skraplotter, det vill säga du skrapar bort skyddsfilmen och ser vilka belopp som döljer sig under. Om du får tre lika belopp har du vunnit det beloppet. Tre stycken 50:- innebär alltså en vinst på 50 kronor. Trisslotten har totalt nio belopp och alla nio belopp ska skrapas fram. Du behöver alltså inte ta ställning till vilka rutor du väljer att skrapa, spänningsmomentet ligger istället i att välja rätt lott.

Du kan vinna mellan 25 kronor och 1 miljoner kronor direkt på skrapet. Ibland släpper dock Svenska Spel specialutgåvor av triss där högsta vinst direkt på skrapet är 10 miljoner.

TV-rutor
Om du skrapar fram tre tv-rutor har du kvalificerat dig för att få skrapa en speciallott under Nyhetsmorgon, ett tv-program som direktsänds av TV4. Minsta vinst på denna skraplott är 50 000 kronor, högsta är 5 miljoner. Det genomsnittliga vinstbeloppet är 250 000 kronor.

Klöver
Om du skrapar fram tre klöversymboler kring beloppet vinner du förutom själva beloppet en fast summa som betalas ut till dig varje månad under ett vinst antal år. För att få veta hur stort beloppet blir och i hur många år det kommer att betalas ut behöver du skrapa en särskild lott i en offentlig dragning. Minsta möjliga månadsbelopp är 10 000 kronor/månad, högsta är 50 000 kronor/månad. Utbetalningstiden varierar från 10 år till 25 år. Högsta vinsten är alltså 15 miljoner kronor. Det genomsnittliga vinstbeloppet är 2,5 miljoner kronor.

Du har möjlighet att istället för den offentliga dragningen välja ett engångsbelopp på 500 000 kronor.

X-rutan
På trisslotten finns en extra skrapruta som kallas X-rutan. Denna ruta avgör hur många gånger eventuell vinst ska multipliceras. Här finns tre möjliga varianter.

x1 = vinsten multipliceras med 1
x2 = vinsten multipliceras med 2
x10 = vinsten multipliceras med tio

Endast vinster på 100 000 kronor eller lägre kan multipliceras. Maxvinst vid x2 är alltså 200 000 kronor, medan maxvinst vid x10 är 1 miljon kronor.

Dubbeltriss
Dubbeltriss är två trisslotter som sitter ihop. Här kan du vinna genom att få tre lika belopp på antingen den ena lotten, den andra lotten, eller de båda tillsammans. Även symboler (klöver osv.) får läggas ihop från båda lotterna för att bilda en triss om så behövs.

Jultriss
Trisslotter är en vanlig present i Sverige och kring jul brukar Svenska Spel släppa en särskild Jultriss. Reglerna för denna lott framgår av informationstext på lotten, hos försäljaren samt på Svenska Spels webbsida.

Ökad maxvinst
Ibland släpper Svenska Spel specialutgåvor där högsta vinst direkt på skrapet är 10 miljoner.

Hur får jag ut min trissvinst?
Spelombuden betalar ut vinster upp till 1000 kronor, medan vinster överstigande detta belopp betalas ut av Nordea eller Handelsbanken. Det finns dock vissa spelombud som betalar ut vinster upp till 10 000 kronor.

Om du har ett spelkonto hos Svenska Spel sätts vinster upp till 999 999 kronor in automatiskt på ditt konto.

Recension av Triss
Normalpriset för en trisslott är 25 kronor och spelet är mycket enkel att förstå sig på, vilket har bidragit till dess popularitet. Dessutom får man veta direkt om man vunnit eller inte, och behöver till exempel inte invänta någon dragning eller ta reda på resultatet för något sportevenemang. På senare tid har det införts extra vinstmöjligheter där man måste vänta på en dragning (klöver och tv-triss), men har man kvalificerat sig till dessa dragningar är man redan garanterad ett visst minibelopp.

Som nämns ovan går det att vinna allt från 25 kronor till 1 miljon kronor direkt på skrapet och vinster upp till 1 000 kronor betalas ut direkt av spelombudet (vissa spelombud betalar ut upp till 10 000 kronor). Detta förstärker ytterligare känslan av att triss är ett snabbt spel. Har man ett spelkonto hos svenska spel kan man dessutom få vinster upp till 999 999 kronor insatta direkt på kontot. Ibland släpper Svenska Spel specialutgåvor där högsta vinst direkt på skrapet är 10 miljoner.

Vinstchansen när man spelare triss är 1:5 vilket innebär att en förhållandevis stor del av alla lotter ger vinst, något som förhöjer spelupplevelsen. De allra flesta vinstlotter erbjuder dock mycket små vinster i förhållande till insatsen och det absolut vanligaste vinstbeloppet är 50 kronor. På 2 miljoner trisslotter (som alltså kostat 2 miljoner x 25 kronor = 50 miljoner att köpa) betalas 24,5 miljoner kronor ut i vinster.

Enligt svensk lag ska lotterivinster från lotterier som anordnats inom EG/EES-området inte beskattas. En klövervinst på triss betalas dock inte ut direkt utan över tid, vilket innebär att du har en säker och ovillkorlig fordran på Svenska Spel. Enligt en dom i Kammarrätten i Sundsvall från år 2004 ska en sådan fordran beskattas. I det aktuella fallet hade en man vunnit 15 000 kronor i månaden i 25 år (4,5 miljoner) och blev skyldig att betala förmögenhetsskatt på hela beloppet. År 2004 hade klövervinster existerat i sex år utan att någon beskattats för vinsterna.