Din svenska guide till spel

Topptipset

Topptipset är en form av sportsbetting som erbjuds av statliga Svenska Spel, samma bolag som står bakom bland annat Stryktipset och Europatipset. I Topptipset gäller det att tippa åtta utvalda matcher, och man måste ha rätt på alla åtta för att vinna några pengar. Det man anger är om man tror att det kommer att bli hemmaseger, oavgjort eller bortaseger.

Så spelar du Topptipset
Svenska Spel marknadsför Topptipset med sloganen ”Topptipset – speciellt för dig som ofta har åtta rätt på tipset!” Detta eftersom Stryktipset kräver att man har minst tio rätt bland tretton tippade matcher för att betala ut några pengar, medan Topptipset går ut på att pricka in åtta rätt på åtta matcher.

De åtta matcher som används i Topptipset hämtas från Stryktipset/Europatipset översta åtta matcher. Du spelar genom att markera 1, X eller 2 för var och en av matcherna. Precis som för Stryktipset står 1 för hemmaseger, X för oavgjort och 2 för bortaseger. För att vinna på Topptipset krävs att du tippar samtliga matcher rätt.

Du kan välja mellan insatserna 1, 2, 5 eller 10 kronor per rad.
Den teoretiska vinstchansen för Topptipset är 1:6.561.
Nettoutdelningen ligger på 70% av omsättningen.

Spelstopp och annullering
Spelstopp för Topptipset är vanligen, men inte alltid, samtidigt som spelstopp för Stryktipset eller Europatipset. Det går att annullera spel gjorda hos spelombud fram till 5 minuter efter att spelet stängts, men man måste göra det samma dag som man lämnade in spelet och annullering kan bara ske hos det ombud och i den terminal där spelet registrerades.

Minimiutbetalningar och rullpott
Miniutbetalningen för Topptipset ligger på 10 kronor, om du vinner mindre än så får du inte någon utbetalning. Istället läggs beloppet till rullpotten.

Om ingen får åtta rätt delas vinstpotten inte ut till spelare som fått sju rätt, utan sparas och delas ut vid senare tillfälle. Detta behöver inte vara nästa omgång av Topptipset, utan Svenska Spel beslutar fritt när pengarna ska delas ut. När en omgång valts ut för rullpotten meddelas detta i programbladet, via spelombuden och på svenskaspel.se

Systemspel
Systemspel är möjligt för den som spelar på Topptipset. Matematiska system upp till sju helgarderingar + en halvgardering tillåts.
Inställda matcher

Vid inställda matcher tillämpas Svenska Spel så kallad tendenslottning, precis som för Stryktipset och Europatipset. Tendenslottningen baseras på Tio Tidningars Tips och/eller oddsen från den aktuella Lången/Mixen-listan. Om fler än två matcher lottas sker återbetalning.
Recension av Topptipset

På det traditionella Stryktipset gäller det att ha minst tio rätt på tretton matcher för att få betalt vilket innebär att man kan ha några fel och ändå vinna lite pengar. På Topptipset finns inte någon sådan marginal – man tippar åtta matcher och måste ha åtta rätt för att vinna.
Nettoutdelning för Topptipset ligger på 70% av omsättning, vilket är lågt jämfört med internationella sajter för sportsbetting som brukar erbjuda en återbetalningsgrad långt över 90% på sina spel. Anledningen till att procentsiffran är så låg är dock att Svenska Spel är ett statligt bolag vars pengar går till att stödja allmänna ändamål.

Jämfört med Stryktipset och Europatipset är dock nettoutdelningen för Topptipset hög. I augusti 2010 höjde Svenska Spel utdelning för Stryktipset och Europatipset från 46% till 65%, men det är ändå längre än de 70% som Topptipset erbjuder.
Den teoretiska vinstchansen för Topptipset är 1: 6561, vilket kan jämföras med Stryktipset och Europatipset som båda har en vinstchans på 1:607.

En annan viktig skillnad mellan Topptipset och Stryktipset / Europatipset rör insatserna. På Stryktipset och Europatipset är insatsen alltid 1 krona per rad, men för Topptipset får man som spelare själv välja mellan 1, 2, 5 eller 10 kronor per rad vilket ger ökad valfrihet.

Flerveckors och förlängning är inte möjligt för Topptipset.