Din svenska guide till spel

Stryktipset

Stryktipset är en form av sportsbetting (vadslagning om idrottshändelser) som erbjuds av statliga Svenska Spel. Man tippar på utgången av 13 fotbollsmatcher som väljs ut av Svenska Spel. På spelkupongen markerar man 1 för hemmavinst, X för oavgjort och 2 för bortavinst. Huvudsakligen är det svenska och engelska matcher som tas med. För att vinna måste man ha minst tio rätt.

Svenska Spel marknadsför Stryktipset med sloganen ”13 rätt är respekt”.

Den största vinst som delats ut på Stryktipset uppgick till 5 036 137 kronor och delades ut under vecka 38 år 2004.

Så spelar du Stryktipset
Stryktipset går att spela hos Svenska Spels spelombud samt på sajten svenskaspel.se. Du spelar genom att ange hur du tror att 13 utvalda fotbollsmatcher ska sluta. Markera 1 för hemmavinst, X för oavgjort och 2 för bortavinst. Varje rad kostar 1 krona. Hos spelombud måste man spela minst två rader, på svenskaspel.se räcker det med en.

Du kan välja mellan att spela enkelrader eller system, och det finns tredjepartsprogram speciellt framtagna för att skapa egna rader.

Stryktips finns i formerna 1-veckas, 5-veckors och 10-veckors.

Spelstopp för Stryktipset är lördag klockan 15:55. Det går att annullera sitt spel fram till fem minuter efter spelstopp.

Vinster och återbetalningsgrad
För att vinna något på Stryktipset måste du ha minst tio rätt. Om vinstsumman understiger 10 kronor per rad betalas dock ingen vinst ut, utan pengarna överförs till nästa dragning. Detta händer tämligen ofta för tio rätt och då och då även för elva rätt.

Den 16 augusti år 2010 höjde Svensk Spel utbetalningsgraden för Stryktipset från 46% till 65%. Numera går alltså 65% av intäkterna tillbaka till spelarna i form av vinster. Höjningen innebär dubbelt så höga vinster på tolv och tretton rätt, samt att den som är ensam om tretton rätt alltid är garanterad 10 miljoner. Svenska Spel har lovat att dela ut 130 miljoner mer till spelarna varje år.

Såhär ser vinstplanen ut för Stryktipset

Antal rätt Vinstfördelning Vinstchans
13 rätt       40 %                   1:1 594 323
12 rätt       15 %                    1:61 320
11 rätt       12 %                    1:5 110
10 rätt       25 %                   1:697
Garantifond 8 %

Vinstchansen på Stryktipset är 1:607

Systemspel
För att slippa fylla i flera hundra enkelrader kan man använda sig av system när man spelar på Stryktipset. En av de enklare typerna är M-systemet som består av spikar, halvgarderingar och helgarderingar. I R-systemet och U-systemet reduceras antalet rader ur ett M-system enligt särskilda regler, och de kallas därför reducerade system.

Stryktipset erbjuder 53 stycken system med fullständig variation (4 till 9216 rader) samt 5 stycken reducerade system (36 till 729 rader). På en speciell systemkupong kan man välja mellan 24 stycken R-system och 25 stycken U-system.

Joker
Om du kryssar i rutan för Joker deltar du i en lottdragning där ditt kupongnummer fungerar som lottnummer. Från och med den 22 oktober 2008 ger sju rätt på Joker alltid 10 miljoner kronor i vinst. Att delta i lottdragningen kostar 10 kronor. s

Dubbelvinsten
Tidigare fanns möjlighet att tippa på antalet mål i första matchen genom att betala 25 öre extra för per tippad rad. Man angav om man trodde att det skulle bli 0-1, 2,3 eller fler än 3 mål. Rätt gissning gav dubbel utdelning på kupongens vinstrader, därav namnet Dubbelvinsten. Sedan den 16 augusti 2010 är dock den möjligheten borttagen. Svenska Spel valde att ta bort den i samband med att man höjde återbetalningsprocenten för Stryktipset från 46% till 65%. Dubbelvinsten infördes år 2004 men kallades då 13plus. Först år 2006 bytte den namn till Dubbelvinsten.

Recension av Stryktipset
Stryktipset har stark förankring i den svenska folksjälen och har förutom spänningsmomentet även en social dimension för många av spelarna. Att spela på slotmaskin eller köpa en skraplott må ge omedelbara vinster, men många uppskattar själva ritualen i att omsorgsfullt tippa sina rader och sedan, när lördagen kommer, slå sig ned framför TV:n för att njuta av fotbollen.

Stryktipset har funnits ända sedan den 20 oktober 1934 så det finns gott om svenskar som initierats av sina föräldrar eller mor- och farföräldrar och spelat på stryktipset under större delen av sitt liv. I början bestod Stryktipset endast av tolv matcher och kostade 25 öre per tippad rad. År 1969 ökades matchantalet till tretton och namnet på högsta vinsten fick därmed byta namn från tolvan till den något tungvrickande termen trettan.

Varje vecka är det ungefär 1,3 miljoner svenskar som spelar på Stryktipset, trots att utbetalningsgraden är mycket lägre än den som erbjuds av de stora internationella sajterna för sportsbetting. Svenska Spel höjde nyligen utbetalningsprocenten, det vill säga hur mycket av intäkterna som går tillbaka till spelarna, från 46% till 65%, men det är ändå lågt med tanke på att de flesta internationella spelbolag erbjuder en återbetalningsgrad på långt över 90% för sina spel. Anledningen till den låga återbetalningsgraden är framförallt att Svenska Spel ägs av staten och använder sina pengar till allmännyttiga ändamål.

Stryktipset är en spelform som gynnar den som är insatt och kunnig om fotboll. Det finns dock möjlighet att lämna in samma rader för fem eller tio veckor i följd, och därigenom ge spelformen mer drag av lotteri än skicklighetsspel.

Stryktipset erbjuder huvudsakligen spel på svenska och engelska fotbollsmatcher. Om du istället vill kunna spela på kombinationen italienska, spanska, engelska och svenska fotbollsmatcher hos Svenska Spel är Europatipset ett bra alternativ.