Din svenska guide till spel

pick’n’click

Svenska Spel erbjuder sex olika sorters pick’n’click spel på svenskaspel.se. Alla spel bygger på att du ges en rik mängd valmöjligheter men bara får välja ett visst antal alternativ. Varje spel döljer en vinst, men du måste välja rätt alternativ för att få den. Om du till exempel väljer spelet Tärning får du välja ut sju av totalt 35 koppar. Under varje kopp döljer sig en tärning och det är summan av de sju tärningarna som avgör om du vunnit eller inte.

Svenska spel har erbjudit Pick’n’Click sedan år 2005. Det går att spela för så lite som 5 kronor. Högsta vinsten är 100 000 kronor. Vinstchansen beror på vilket spel du väljer, men nettoutdelningen är 55 procent.

Svenska Spel erbjuder endast Pick’n’Click på sin sajt, det finns inte några fysiska lotter att köpa hos spelombuden.

Så spelar du pick’n’click
Du spelar pick’n’click genom att välja mellan fem olika spel: Diamantjakten, Hjärter Dam, Yatzy, Tärning och Trekortspoker. Alla har en lägsta insats på 5 kronor. Om du vinner ges du alltid möjlighet att spela kvitt eller dubbelt, det vill säga riskera din vinst och därmed ha chans att dubbla den. Om du inte vill spela kvitt eller dubbelt, välja istället alternativet ”Ta vinst”. Kvitt eller dubbelt ger dig 50 procents vinstchans.

Diamantjakten
Välj sju av 35 platser på kartan. Om du har tur döljer sig ädelstenar under dem, om du har otur konservburkar.

Första pris: 4 diamanter
Andra pris: 4 rubiner
Tredje pris: 2 smaragder
Fjärde pris: 2 safirer
Femte pris: 2 ametister

Den Svarta Diamanten ger 50 gånger insatsen.

Hjärter Dam
Hjärter Dam går ut på att i sju steg få upp så många Hjärter Dam som möjligt. I första steget väljer du bland åtta kort, i sjunde steget mellan två. Minst två hjärter dam i rad innebär vinst. Den som får sju Hjärter Dam i rad vinner minst 2 500 kronor.

Yatzy
Välj ut sju av 35 koppar. Under varje kopp döljer sig tärningar. Du vinner på följande kombinationer:

Yatzy: Sex lika, oberoende av valör. Exempelvis sex ettor.
Femtal: Fem femmor krävs.
Två tretal: Tre tvåor och tre treor.
Storkåk: Två femmor och fyra sexor.
Tre par: Två ettor, två tvåor och två treor.
Fyrtal: Fyra fyror.
Chans: En trea, två fyror, en femma och två sexor.
Tretal: Tre ettor.
Stege: Ett, två, tre, fyra, fem och sex.

Tärning
Välj ut sju av totalt 35 koppar. Under varje kopp döljer sig en tärning. Summan av de sju tärningarna avgör om du vinner. Du vinner mest på hög poängsumma, men även riktigt låg poängsumma kan vara lönsam.

Trekortspoker
Välj ut tre kort av total nio stycken. Du vinner på följande kombinationer:

Par: Två lika kort, till exempel två stycken damer.
Färg: Tre kort i samma färg, till exempel tre stycken spader.
Stege: Tre kort i stigande ordning, till exempel tre, fyra och femma.
Triss: Tre lika kort, till exempel tre stycken damer.
Färgstege: Tre kort i stigande ordning samt i samma färg t.ex. spader åtta, spader nio och spader tio.
Royal Flush: De tre högsta klädda korten i samma färg och i stigande ordning t.ex. klöver dam, klöver kung och klöver ess.

Recension av Pick’n’Click
Ett av spänningsmomenten i Pick’n’Click är att det ALLTID döljer sig en vinst på spelplanen, det gäller bara att välja rätt. Många spelare gillar detta eftersom de ger dem en känsla av inflytande över spelet. När man till exempel ägnar sig åt trisslotter är det redan avgjort så snart man köpt sin lott om man kommer att vinna eller inte, själva skrapmomentet påverkar inte utgången. Med Pick’n’Click är det annorlunda – dina egna val är betydelsefulla under hela spelprocessen.

Pick’n’Click går att spela för så lite som 5 kronor vilket gör det till ett attraktivt spel för många. Man bör dock vara medveten om att det inte är oddsen som justeras baserat på insatsen utan vinsternas storlek. Spelar man för lägsta insats har man alltså inte ens en liten chans att vinna maxvinsten.

En annan sak som är bra att ha i åtanke är att reglerna för Pick’n’Click ofta innehåller vissa vinstbegränsningar. Om du till exempel får både tretal och fyrtal på Yatzy betalas endast vinsten för fyrtal ut, och om du på Hjärter Dam först få tre Hjärter Dam i rad, därefter ett klöver ess och därefter två Hjärter Dam i rad vinner du enbart på tre Hjärter Dam i rad.

Vinstchansen för Pick’n’Click varierar beroende på vilket spel du väljer, medan Kvitt eller Dubbelt alltid ger dig 50 procents vinstchans oavsett spel.

Nettoutdelning för Pick’n’Click är 55 procent. Detta är betydligt högre än till exempel turspelet Joker som har en nettoutdelning på bara 39,7 procent och Måltipset som har en nettoutdelning på 46 procent. Samtidigt är det en lägre nettoutdelning än för till exempel Topptipset som ger tillbaka 70 procent till spelarna. Spelupplevelsen för Joker, Måltipset och Topptipset kan dock inte jämföras med Pick’n’Click eftersom Pick’n’Click är ett mycket snabbt spel som man kan spela när som helst och omedelbart få veta om man vunnit samt få sin vinst utbetald.

Svenska spel erbjuder inte någon fysisk version av Pick’n’Click så om du vill spela är det svenskaspel.se som gäller. Detta innebär också att det till exempel inte går att köpa Pick’n’Click spel och lägga i ett kuvert för att ge bort som present, något som skiljer spelformen från till exempel Trisslotten och Tianlotten.