Din svenska guide till spel

Oddset Lången

Oddset Lången är en typ av sportsbetting (vadslagning om idrottshändelser) som arrangeras av det statliga företaget Svenska Spel. Det finns sex olika Oddset-varianter att välja mellan och Oddset Lången är en av dem. Man spelar genom att ange om man tror det kommer att bli hemmaseger, bortaseger eller oavgjort för en rad utvalda matcher. Det går att spela på många olika sporter, inklusive fotboll, handboll, bandy, golf och tennis.

Så spelar du Oddset Lången
Oddset Lången går ut på att försöka förutse huruvida en rad utvalda matcher kommer att leda till hemmaseger, bortaseger eller oavgjort. Insatsen är 10 – 500 kronor per vad.

Du kan spela från en till tio matcher per rad, men om du vill spela på färre än två matcher måste du spela på svenskaspel.se eller i mobiltelefonen, såvida matchen inte är markerad med bokstaven S (singel).  Det går att spela Oddset Lången som system, till exempel tippa fyra matcher och få betalt så länge du har rätt på minst tre av dem.

Oddsen för Oddset Lången är semifasta och ändras endast vid oväntade händelser av stor betydelse, till exempel ny laguppställning. Det odds som gällde när du lämnade in din kupong för Oddset Lången är dock alltid det odds som gäller för just det vadet. Maxvinst per vad är 300 000 svenska kronor. Vid vinst multipliceras de olika oddsen med varandra innan de multipliceras med storleken på din insats.

Oddset Lången infördes år 1986 av dåvarande Tipstjänst, tillsammans med Oddset Matchen och Oddset Toppen. När Tipstjänst och Penninglotteriet år 1997 gick samman och bildade Svenska Spel fortsatte det nya bolaget erbjuda Oddset Lången och de övriga varianterna.

Av de pengar som spenderas på Oddset Lången betalas 70% tillbaka till spelarna i form av vinster.

Här spelar du Oddset Lången
Oddset Lången går att spela i mobiltelefonen, på Svenska Spels webbsida samt genom att lämna in en kupong manuellt. Svenska Spel har omkring 6 700 ombud (spelbutiker och dylikt) runt om i Sverige och samarbetar med cirka 2 000 restauranger, pubar och bingohallar. För att spela i mobiltelefonen behöver du först installera en programvara som du kan ladda hem från svenskaspel.se.

Recension av Oddset Lången
Oddset Lången är ett riktigt folkkärt spel i Sverige. Det här är inte ett snabbt spel som Triss eller Tia utan tvärt om ett spel som många tycker om att lägga ned både tid och energi på. Spelet premierar den som är insatt i den idrott man tippar på och det är vanligt att man försöker förbättra sina vinstchanser genom att träffas i grupp och tillsammans komma fram till vilka rader som ska lämnas in. På så sätt får Oddset Lången även en social dimension. Idag finns även goda möjligheter att diskutera sina val med likasinnade på Internet, till exempel i forumet på svenskaspel.se.

Oddset Lången skiljer sig från till exempel Stryktipset och Måltipset genom att erbjuda spel på en lång rad olika idrotter – inte bara fotboll. Det går till exempel att spela på bandy, innebandy, tennis och golf.

En av nackdelarna med Oddset Lången är att utbetalningsgraden inte är högre än 70%. Privata internationella företag som erbjuder sportsbetting har ofta en utbetalningsgrad långt över 90%. En av anledningarna till den låga utbetalningsgraden hos Svenska Spel är att man använder pengarna till allmännyttig verksamhet.

Kort sammanfattning av de olika Oddset-varianterna

  • Oddset Lången  – hemmaseger, bortaseger eller oavgjort
  • Oddset Matchen – slutresultatet efter ordinarie matchtid
  • Oddset Mixen – 1X2, halvtid/fulltid, över/under, handicap, sista målskytt, m.m.
  • Oddset Bomben – målresultaten i fyra utvalda matcher (mycket höga odds)
  • Oddset Powerplay – 1X2 och head-to-head för hockey
  • Oddset Live – slå vad när som helst under matchen