Din svenska guide till spel

Odds på Elitserien 2011/2012

Elitserien startar snart och Svenska Spels oddssättare svarar här på två frågor om varje lag och kommenterar oddsen på varje klubb, så väl interna poängligor som head-to-head mellan spelare och lag. Inför Elitserien 2011/2012 har Svenska Spels oddssättare grävt djup bland all information för att komma till säsongsstart med bästa möjlig förutsättningar. Här är två snabba frågor om varje lag till en av oddssättarna på Elitserien, Stefan Österberg.

Färjestads BK

Laget att slå, men saknas det inte en naturlig målskytt? – Nej, Christian Berglund gjorde mest mål förra säsongen i grundserien och han är kvar, Pelle Prestberg som vann poängligan har försvunnit, liksom Dick Axelsson som gjorde 15 mål. Jag tycker det finns flera potentiella målskyttar som fyller deras tomrum, Per Åslund, Patrik Lundh och Marius Holtet kan nog utöka sin målskörd ytterligare. Hård press på att prestera, hur mycket tålamod kommer Karlstadpubliken ha med nya Czarnecki om det skulle börja lite knackigt för laget? – Höga krav finns alltid i ett lag som Färjestad, man har den proffsigaste organisationen av alla ES-klubbar och jag tror man kommer ha tålamod med Czarnecki, Färjestad är ändå alltid som bäst i slutet på säsongerna, när det ska avgöras. Vinnarkulturen gör mycket!

Linköping HC

Arlbrandt, Hlinka, Söderberg, Hlavac, Åkerman med flera framåt – är det seriens starkaste lag offensivt? – Njae, LHC gjorde faktiskt ”bara” 138 mål i grundserien förra året (8a totalt), man är mycket tighta och målsnåla både framåt och bakåt, men med de värvningar klubben nu gjort bör man mäkta med ett antal mål till framåt, annars är det dåligt. Två producerande kedjor har man definitivt. Med bakgrund av det här, hur ser defensiven ut? – Klart det ser bättre ut offensivt men man har starka defensiva spelare också och släppte in minst mål av alla ifjol. Norrena fortsätter vara en av seriens bästa mv och jag tror även Engstrand kommer få fler chanser, han är riktigt bra.

HV71

Har tappat flera tongivande spelare till i år, vilka kliver fram istället? – Fem tongivande spelare av de tio första i poängligan har lämnat, men som vanligt kommer det mesta kretsa kring Johan Davidsson, Jukka Voutilainen (bättre tränad än på länge), Per Ledin och nye Jason Krog som jag tror blir mycket nyttig för HV. Även Jesper Fasth och Jesper Thörnberg ska nämnas, de har stor talang och blir viktiga. Är det ett ”mellan-år” för Jönköpingslaget och man får det tufft att nå sista delen av slutspelet? – Alltid med där uppe i toppen trots allt, vi får avvakta och se inledningen på serien hur laget fungerar, jag är lite oroad över backsidan som jag tycker ser lite ihålig ut, där har man inte ersatt Hietanen och Puistola med lika bra spelare. Serien är så jämn i år att jag inte kan säga att det är en skräll om HV åter blir utslagna i kvarten, men man kan lika gärna gå hela vägen också.

Luleå

Tappade Pär Arlbrandt efter förra säsongen, vem tar hans plats den här säsongen? – Flera spelare tar nog hans roll, Johan Harju är väl inte samma speltyp men kommer göra mycket poäng, Sebastian Enterfeldt ser ut att gå en stark säsong tillmötes och Simon Hjalmarsson kommer nog producera än mer poäng i år, bör kunna bli landslagsman i vinter. Det var längesen Luleå var fjärdehandsfavoriter till att ta hem SM-guldet, är de det mest upphaussade laget inför den här säsongen? – Laget har haft flera osäkra säsonger bakom sig där man varit lite mindre betrodda men har i och med senaste säsongen visat att Luleå tillhör de lag som absolut kan utmana om guldet. Backsidan är de få lag som kommer i närheten av i serien, men visst oddsen på att vinna guld har sjunkit mest på Luleå av alla lag jmf med förra säsongen.

Sandviken AIK

Oscar Möller är givetvis intressant, kommer han ta den roll som många förväntar sig? – Ja, han kommer betyda mycket för Skellefteås spel, framförallt i PP. Vi får hoppas att han klarar av att hantera den pressen. Vi räknar med att han gör uppåt 17 mål eller fler. – Skellefteå har en fin juniorsatsning att bygga på, vem/vilka junisar tar steget upp på allvar i år? – Oscar Lindberg absolut, han kommer matchas hårt i vinter och har kapacitet för en 30-35 poäng. Niclas Burström är en back som kan bli en dominant om några år, hoppas att han får en hel del istid i vinter och visar hur bra han är.

Djurgården IF

Stockholmshockeyn, hur het är den i år? – Väldigt het, DIF räknas på allvar in som stor utmanare till SM-Guldet av de flesta och har ett lag som absolut ska vara med där uppe. Derbyna är alltid speciella och där får vi verkligen hoppas att sporten kommer i första hand i vinter istället för de idiotiska bråken på läktarna. Hockeysverige behöver framgång för stockholmslagen eftersom media oftast utgår härifrån och skapar ett större intresse för allmänheten. Hur ser Djurgårdens offensiv ut egentligen, vem ska understödja Nilson? – Nilson-Ottosson-Tjärnqvist lär bli en mycket producerande kedja om de får spela ihop. Bakom dem ska det bli intressant att följa Cehlin-Norman och framförallt Zibanejad om han återkommer från campen i NHL.

Brynäs

Silfverberg stannar kvar i klubben och spelade landslagshockey förra säsongen, hur stort ansvar kommer han få ta? – Jättestort ansvar vilar såklart på honom i vinter, han ska vara den ledande skyttekungen och ta ytterligare internationella steg i vinter. Men han är inte ensam så klart, Brynäs är mer av ett jämnt kollektiv som måste lyckas för framgång. En spelare gör inget lag. Kanske är dags för Brynäs att skrälla lite i år, har de möjlighet att ta sig förbi kvartsfinalspelet i år? – Jag tror mycket på Brynäs, framförallt för att jag ser dem mest av alla lag under en säsong och vet att lagbygget är starkt och utvecklingsbart. Längesen Brynäs hade en sån bra och bred trupp, men framförallt måste de backar som ansetts som lovande eller doldisar visa framfötterna ordentligt för att laget ska gå förbi kvartsfinal.

Frölunda

Frölunda gör en nystart, vad är största skillnaden i klubben/truppen i år gentemot förra året? – Man verkar ha en röd linje i sitt tänk, tidigare har man tyckt att namnet på värvningarna varit det viktigaste och kanske lite dålig research på hur spelaren egentligen befunnit sig i karriären. Nu är det mer hjärta, mer hårt jobbande spelare och mer rollspelare som är i truppen. Mathis Olimb är den kanske mest offensiva spetsen i laget, vad finns att säga om honom? – Är faktiskt lite överraskad att inte Chicago plockade tillbaka honom efter succén i VM med Norge, nu kommer han bli väldigt viktig för Frölunda i det offensiva spelet och PP, och har visat på försäsongen att formen från VM sitter i. Kan bli hela ligans poängkung.

Modo

Rob Shremp är en av favoriterna till att ta hem poängligan i år. Kommer han göra alla Modos poäng eller är det skräll-läge i Örnsköldsvik efter Silly Season? – Svårbedömt då jag inte sett Schremp spela så mycket utan går mest på vad andra sagt/säger om potentialen han har. Modo behöver verkligen en kille som går i bräschen och producerar, likaså måste alla andra spelare lyfta sig efter fjolårets debacle. Vad talar för att Modo kommer till slutspel? Vad måste klaffa? – Serien är så jämn att man måste vara på topp i stort sett hela tiden för att gå till slutspel. Framförallt måste Modo inse att man inte är en toppklubb längre och att man kan spela sig ur/fram i alla situationer utan mer in i skiten och ta det hårda jobbet som krävs. Mer fysiskt spel och mindre ”lull-lull”.

AIK

Linus Videll är ett starkt nyförvärv, hur långt upp i poängligan kan han nå? – Topp-10 absolut, men han får nog inte riktigt samma roll som han hade i SSK och därav kanske poängen minskar något. Han är en klasspelare som kommer betyda fler alternativ för AIK i vinter i offensiven. Man överraskade många i fjol men är ändå rankade långt ner av er, varför? – Ja, slutspelet räddades i sista omgången, man fick ett stort självförtroende och ingen press i slutspelet. Har i stort sett samma lag som ifjol, kryddat med några nya men högre förväntningar på sig. AIK är inget topplag än utan får åter kriga och spela sitt spel för att ta sig till slutspel. Men det är jämnt både i toppen och botten.

Växjö

Nykomlingarna, vad kan vi förvänta oss av dem i år? – En frejdig, fartfylld och fysisk hockey som säkert kommer vara rolig att titta på. Troligen ett helt respektlöst lag som det krävs mycket hårt och disciplinerat jobb för att slå. Brad Moran är en stjärna i laget, vad finns att säga om honom? – Gjorde mycket poäng i Skellefteå för 2 säsonger sedan och 72 poäng i AHL förra säsongen så visst kommer han producera i vinter. Är den som kommer styra Lakers offensiv och PP i vinter.

Timrå

Ingen Timrå-spelare finns med bland de 30 första spelalternativen för vem som vinner poängligan, innebär det att Timrå är det lag som kommer göra minst antal poäng i år? – Ja, man gjorde minst mål förra säsongen och inget tyder på att man ska göra så mycket mer i vinter, utan det kommer nog vara en ganska jämn fördelning på målskyttarna i vinter och således flera spelare på lite lägre poäng än vad topp-30 kräver i totala poängligan. Vad talar för att Timrå ska klara sig kvar och kan man nå en slutspelsplats? – Troligen att laget är så nederlagstippat och är förberedda på en mycket tuff säsong, så att alla spelare och ledare tar fram det lilla extra, mer revanschlusta och höjer sin lägstanivå. Serien är jämn så det skiljer inte alls mycket mellan lag 8 och 12 i en förtidsranking.