Din svenska guide till spel

Lotto

Lotto är ett turspel från Svenska Spel. En lottorad består av sju nummer och under dragningen dras sju nummer av totalt 35. Är du ensam om att få sju rätt är du garanterad minst 1 miljon kronor i vinst.

Varje lottorad kostar 3 kronor. För 10 kronor extra per kupong kan den som spelar på Lotto också delta i turspelet Joker.

Så spelar du Lotto
Du spelar Lotto genom att välja ut sju nummer eller låta dem slumpas fram åt dig. Om du vill delta i Jokerdragningen kostar detta 10 kronor extra. Ditt kupongnummer är ditt jokernummer.

Du väljer själv om du vill spela på Lotto 1, Lotto 2 eller båda. Det finns även Färdiga Spel (se nedan). Du måste också välja om du vill delta i onsdagsdragningen, lördagsdragningen eller båda.

Spelar du hos ett spelombud måste du spela i minst två spelfält, och på lördagar kostar själva spelkvittot tre kronor. Spelar du på svenskaspel.se räcker det med ett spelfält och någon avgift för spelkvitto tillkommer aldrig.

Lotto Dragning
Både ondagsdragningen och lördagsdragningen sänds av TV4. Under Lottdragningen dras sju nummer av 35 möjliga. Efter den dragningen dras ytterligare fyra nummer, de så kallade tilläggsnumren. Den spelare som har sex av de egentliga vinstnumren och ett tilläggsnummer hamnar i vinstgruppen 6+1 rätt.

Om du är ensam om att få sju rätt är du garanterad en vinst på minst 1 miljon kronor.

Lotto Jackpot
Om ingen spelare har sju rätt flyttas vinstpotten till nästa dragning av Lotto 1. Om ingen får sju rätt där heller flyttas potten vidare, och detta fortgår ända tills någon får sju rätt. Det kan alltså bildas riktigt höga jackpottar för Lotto.

Lotto Drömvinsten
Den som spelar på Lotto och samtidigt spelar på Joker för minst 10 kronor har chans att vinna Drömvinsten. Drömvinsten är Svenska Spels största spelvinst.

Färdiga Spel
För dig som vill lägga ned minimalt med tid på dina rader finns de färdiga spelen Liten Lotto och Stor Lotto. Liten Lotto kostar 40 kronor och ger dig fem rader på Lotto + en rad på Joker. Stor Lotto kostar 100 kronor och består av 15 rader på Lotto + en rad på Joker.

Systemspel
Systemspel är möjligt på Lotto, från åtta upp till 792 spelfält. Om du inte vill fylla i dina nummer själv kan du låta funktionen HuxFlux slumpa fram dem. Du väljer om du vill delta i endast Lotto 1 eller både Lotto 1 och Lotto 2.

Spelstart och spelstopp
Lotto har spelstopp klockan 17.15 på onsdagar och klockan 17.45 på lördagar. Strax efter att dragningen är över går det att spela på nästkommande spel.

Recension av Lotto
Lotto har arrangerats ända sedan 1980 och är ett mycket populärt spel i Sverige. Det är ett renodlat turspel och man kan välja själv mellan att ange egna nummer eller låta dem slumpas fram. Dessutom väljer man själv hur många rader man önskar spela per dragning. Det går alltså att spela på Lotta från 3 kronor och uppåt.

Lotto är inte ett snabbt spel utan man måste vänta på dragningarna som sker två gånger i veckan. Att det bara finns två dragningar innebär också att man bara kan spela två gånger per vecka. Det här är alltså en spelform för den som gärna väntar på resultatet och är nöjd med att inte spela så ofta.

Lotto har inget fast utbetalningsschema utan vinsterna beror på den aktuella jackpotten för just den dragningen. Detta gäller både lägsta vinst och högsta vinst. Det är inte heller så att högsta vinsten alltid delas ut – får ingen sju rätt går den inte till någon med färre rätt utan rullas vidare till framtida dragning. En av lockelserna med Lotto är att man för en mycket blygsam insatts kan vara med och spela om riktiga stora jackpotter.

Den totala vinsten fördelas på följande sätt:
7 rätt 34 %
6+1 rätt 12 %
6 rätt 7 %
5 rätt 12 %
4 rätt 35 %

Vinstchansen på Lotto är 1:55 och nettoutdelningen ligger på 45 procent (inklusive Drömvinsten). Detta är högre än för till exempel Joker (39.7%), men lägre än för spel som Stryktipset (65%), Europatipset (65%) och Topptipset (70%). För den som gillar rena turspel finns dessutom möjligheten att på Internet spela på slots som ger tillbaka över 90% av pengarna till spelarna.