Din svenska guide till spel

KenoXpress

Keno är ett gammalt turspel med rötterna i Kina. Idag erbjuds kenospel på många casinon världen över, både på och utanför Internet, och det är också vanligt att statliga spelföretag arrangerar kenospel i sina respektive länder. I Sverige erbjuder statliga Svenska Spel två varianter av keno, vanlig Keno och KenoXpress.

Svenska Spels vanliga Keno har dragning varje dag klockan 18:55. För dig som inte gillar att vänta, eller helt enkelt vill spela Keno oftare än en gång per dag, finns alternativet KenoXpress. KenoXpress har dragning när du vill och du kan omedelbart få veta om du vunnit och i så fall hur mycket.

KenoXpress lanserades år 2009 och är alltså ett förhållandevis nytt tillskott till Svenska Spels sortiment. Vanliga Keno har erbjudits av Svenska Spel sedan 1992.
Så spelar du KenoXpress

Precis som för Svenska Spels vanliga Keno har KenoXpress olika nivåer så att du kan välja om du vill ”vinna ofta eller riktigt stort”. Vissa nivåer har alltså hög vinstchans men förhållandevis små vinster, medan andra nivåer betalar ut rejäla högvinster till ett litet antal spelare.

Du väljer hur många nummer du vill spela (minst 1 nummer, max 11 nummer) och hur mycket pengar du vill satsa per rad. Minsta insats är 5 kr per rad, högsta tillåtna insats är 100 kronor per rad. Ju fler nummer du spelar desto svårare är det att vinna, men när du väl vinner är vinsterna mycket högre. Spelar du istället på få nummer är sannolikheten för att du ska vinna större, men varje vinst är inte värd lika mycket.

Vid varje KenoXpress-dragning dras 20 nummer bland totalt 70 stycken. Från de 20 slumpas sedan fram ett nummer om bli Kung Keno. Om du spelat på Kung Keno (det kostar extra) och har detta nummer i din rad vinner du.

Vinster och vinsttak
Den som spelar för minsta insats på nivå 11 och får 11 rätt vinner 1 miljon kronor på KenoXpress. Högre insats ger högre vinst. Vinsttaket ligger på 2 miljoner kronor per spelomgång. Oavsett hur hög din radinsats är kan du alltså aldrig vinna mer än 2 miljoner kronor per omgång. Lägsta vinst på KenoXpress är 5 kronor.

Recension av KenoXpress
Vanlig Keno har bara dragning en gång om dagen, klockan 18:55, vilket innebär att du måste vänta tills dragningen för att få veta om du vunnit och hur stor vinsten i så fall är. Dessutom går det bara att spela vanlig Keno en gång om dagen – även om du köper många brickor gäller de allihopa för dragningen klockan 18:55. När dragningen är över dröjer det ungefär en halvtimme innan du kan börja spela på nästa dags keno.

Vanlig Keno är alltså inget för den som gillar snabba spel med omedelbar vinst eller förlust, men det är däremot KenoXpress. År 2009 lanserade Svenska Spel om ett snabbt alternativ till KenoXpress där du varken behöver vänta på dragning eller är begränsad till att spela max en gång per dygn. KenoXpress har omedelbar dragning och du kan spela hur mycket du vill. Precis som vanlig Keno har KenoXpress en fast vinstplan, så du vet direkt exakt hur mycket du vunnit.

En markant skillnad mellan vanlig Keno och KenoXpress är vinstmöjligheterna. Båda har en lägstavinst på 5 kronor, och för båda går det att spela från 5 kronor till 100 kronor per rad. Vinsttaken skiljer sig dock. Vanlig keno dras en gång per dygn och har ett vinsttak på 30 miljoner kronor per nivå och spelomgång för den sammanlagda vinsten på Keno med Kung Keno, samt 40 miljoner sammanlagt för toppvinsterna på nivåerna 9-11 varje spelomgång. KenoXpress dras när du vill och vinsttaket ligger på 2 miljoner kronor per spelomgång. Oavsett hur hög din radinsats är kan du alltså aldrig vinna mer än 2 miljoner kronor per omgång när du spelar på KenoXpresss.

Nettoutdelning för KenoXpress är den samma som för Svenska Spels vanliga Keno, det vill säga 55 procent. Detta är högre än för turspelen Joker (39.7%) och Lotto (45% inklusive Drömvinsten), men lägre än till exempel Stryktipset (65%), Europatipset (65%) och Topptipset (70%). Samtidigt är det lätt att hitta turspel på nätet som ger tillbaka betydligt mer än 55 procent till spelarna, till exempel är det vanligt med spelautomater, även kallat slots, med en utbetalningsgrad en bra bit över 90%.