Din svenska guide till spel

Europatipset

Europatipset påminner om Stryktipset – det är en sorts sportsbetting där du tippar utgången av 13 matcher som valts ut av arrangören Svenska Spel. Precis som för Stryktipset anger man 1 om man tror det blir hemmavinst, X om man tror det blir oavgjort och 2 om man tror det bli bortaseger.

Skillnaden mellan Stryktipset och Europatipset ligger huvudsakligen i vilka matcher som väljs ut. För Stryktipset är det så gott som bara svenska och engelska matcher som tas med, medan Europatipset förutom de svenska och engelska ligorna även har ett starkt fokus på italienska och spanska matcher.

Så spelar du Europatipset
Europatipset spelas normalt på söndagar, men när det är högsäsong för de europeiska toppligorna brukar Svenska Spel erbjuda spel på Europatipset även på onsdagar.

Som nämnts ovan spelar du på Europatipset genom att tippa hur 13 utvalda fotbollsmatcher kommer att sluta. På tipskupongen markerar du 1 för hemmavinst, X för oavgjort och 2 för bortaseger.

Insatsen på Europatipset är 1 krona per rad, precis som för Stryktipset. Hos spelombud måste man spela minst två rader, men svenskaspel.se accepterar spel även på en ensam rad.

Det går att annullera ett vad på Europatipset på Internet fram till 5 minuter efter spelstopp. Om du spelat hos spelombud måste du annullera samma dag som du la ditt vad, och om det är speldagen måste annullering ske senast 5 minuter efter spelstopp. Tänk på att annullering bara kan göras i den terminal som vadet lades.

Det går att ägna sig åt systemspel för den som spelar på Europatipset. Det finns 53 system med fullständig variation (4 till 9216 rader) och 5 reducerade system (36 till 729 rader). För 24 R-system och 25 U-system krävs en speciell systemkupong.

Om du kryssar i Joker-rutan deltar du i jokerlottningen där ditt kupongnummer fungerar som lottnummer. Sju rätt på joker ger alltid 10 miljoner kronor i vinst. Att delta i jokerutlottningen kostar 10 kronor.

Recension av Europatipset
Den 16 augusti 2010 höjdes utbetalningsgraden för Europatipset och man införde bland annat dubbelt så stora vinster på 12 och 13 rätt. Utbetalningsgraden höjdes från 46% till 65%, vilket innebär att 50 miljoner extra kommer att gå tillbaka till spelarna varje år. Trots den rejäla höjningen ligger utbetalningsgraden för Europatipset fortfarande långt under de nivåer som erbjuds av de flesta stora spelbolag på Internet, där det är vanligt med utbetalningsgrader långt över 90% för sportvadslagning. En av de främsta anledningarna till Svenska Spels låga utbetalningsgrad är att man är ett statligt ägt bolag som använder sina pengar till att finansiera allmännyttig verksamhet.

Vinstplan för Europatipset

  • 13 rätt – 40 % – Vinstchans: 1/1 594 323
  • 12 rätt – 23 % – Vinstchans: 1/61 320
  • 11 rätt – 12 % – Vinstchans: 1/5 110
  • 10 rätt – 25 % – Vinstchans: 1/697

Vinstchansen ligger på 1:607.

Europatipset är en bra spelform för dig som vill kunna påverka dina vinstchanser. För den som till exempel spelar på Lotto avgör turen helt och hållet, medan Europatipset – precis som Stryktipset – premierar den som är insatt och kan dra välunderbyggda slutsatser med hjälp av tillgänglig information.

Till skillnad från Stryktipset har Europatipset ett rejält utbud av både spanska och italienska matcher vid sidan av de svenska och engelska.

Jämfört med till exempel skraplotter och slotmaskiner är Europatipset inte någon snabb spelform. Man lämnar in sin tipskupong och får sedan vänta på att matcherna ska spelas klart innan man vet om man vunnit eller inte. För dig som vill ha omedelbar vetskap och eventuella vinster i handen inom en minut är Europtipset därför inte att rekommendera. Däremot passar Europatipset utmärkt för den som gillar att lägga ned tid på sitt spelande, omsorgsfullt tippa varje enskild match och sedan se hur det går på matchdagen.

Europatipset kan också i likhet med Stryktipset vara ett mycket socialt spel där sportintresserade vänner eller arbetskamrater träffas för att tippa gemensamt. Idag finns även möjlighet att diskutera med likasinnade över Internet.