Din svenska guide till spel

DubbelTriss

Dubbeltriss är två Trisslotter från Svenska Spel som sitter ihop. Här har du tre olika möjligheter att vinna.

  1. Få tre lika belopp på ena lotten, eller
  2. Få tre lika belopp på andra lotten, eller
  3. Får tre lika belopp på båda lotterna tillsammans.

Det är alternativ tre som gör att Dubbeltrissen blir någonting mer än att bara köpa två separata Trisslotter.

Det är inte bara belopp som får läggas ihop från båda lotterna, utan även symbolerna får läggas ihop från båda lotterna för att skapa en vinnande kombination. Mer information om vad symbolerna på Trisslotter innebär finns nedan.

En Dubbeltriss kostar 50 kronor, det vill säga lika mycket som två stycken vanliga Trisslotter. Du kan vinna mellan 25 kronor och 1 miljon kronor direkt på skrapet. Symbolerna klöver och TV ger möjlighet till extravinster. (Dessutom händer det att Svenska Spel släpper specialutgåvor där det går att vinna upp till 10 miljoner direkt på skrapet.)

Så spelar du Dubbeltriss
Dubbeltriss har exakt samma grundkoncept som vanlig enkeltriss. Varje lott består av nio belopp (en Dubbeltriss består alltså av 9 x 2 belopp) som döljs under en skyddsfilm. Skrapa bort skyddsfilmen från alla nio beloppen och se om du fått tre lika belopp. I så fall har du vunnit det beloppet. Det som är speciellt med Dubbeltriss är att du få lägga ihop belopp från båda lotterna. Om du till exempel skrapar fram två stycken 100:- på först lotten och en 100:- på andra lotten har du vunnit 100 kronor.

Dubbeltriss kan både köpas som fysisk lott hos Svenska Spels ombud och skrapas online på svenskaspel.se.

TV-rutor, vad innebär det?
Om du skrapar fram tre tv-rutor på din Dubbeltriss har du kvalificerat dig för att få besöka TV4:s Nyhetsmorgon och där skrapa en speciallott i direktsändning. Lägst vinst på denna typ av speciallott är 50 000 kronor, högsta vinst är 5 miljoner kronor. Det genomsnittliga vinstbeloppet är 250 000 kronor.

Det spelar ingen roll om du skrapar fram tre tv-rutor på första lotten, på andra lotter eller på båda lotterna tillsammans. Det går alltså bra att till exempel få en tv-ruta på första lotten och två tv-rutor på andra lotten.

Klöver, vad innebär det?
Om du skrapar fram tre klöversymboler på din Dubbeltriss har du kvalificerat dig för att skrapa en särskild lott i en offentlig dragning. Den särskilda lotten avgör hur mycket pengar du ska få från Svenska Spel varje månad, och i hur många år utbetalningarna ska pågå. Lägsta månadsbelopp är 10 00 kronor och lägsta utbetalningstid är 10 år. Högsta möjliga månadsbelopp är 50 000 kronor och längsta utbetalningstid är 25 år. Högsta klövervinsten är alltså 15 miljoner kronor. Det genomsnittliga vinstbeloppet är 2,5 miljoner kronor.

Om du inte vill delta i den offentliga dragningen och vinna pengar som betalas ut över tid har du möjlighet att istället begära ut ett engångsbelopp på 500 000 kronor.

Precis som för tv-symbolen får du lägga ihop klöversymbolerna från båda lotterna på en Dubbeltriss. Det spelar alltså ingen roll om du får tre klöversymboler på första lotten, tre klöversymboler på andra lotter eller tre klöversymboler utspridda över båda lotterna.

X-rutan
Både på vanlig Triss och på Dubbeltriss finns numera en extra skrapruta som heter X-rutan. Du skrapar denna för att få veta hur många gånger eventuell vinst ska multipliceras. Endast vinster upp till och med 100 000 kronor kan multipliceras.

Såhär tolkar du det som står i X-rutan:

X1 = vinsten multipliceras med 1
X2 = vinsten multipliceras med 2
X10 = vinsten multipliceras med tio

Maxvinst är alltså 100 000 kronor x 10 = 1 miljon kronor.

Recension av Dubbeltriss
Många upplever det som mer spännande att skrapa Dubbeltriss, eftersom det som till att börja med verkar vara en nitlott kan visa sig vara en vinstlott när lott två skrapats. Får man till exempel två stycken 100 000:- belopp på första lotten kan man hålla tummarna för att den tredje 100 000:- ska dyka upp på lott nummer två.

Precis som vanlig Triss är Dubbeltriss ett mycket snabbt spel. Det går snabbt att skrapa, du ser omedelbart om du vunnit och de pengar du vinner direkt på skrapet kan du få utbetalda mer eller mindre omedelbart. Spelombuden betalar ut vinster upp till 1 000 kronor, med undantag för vissa ombud som betalar ut upp till 10 000 kronor. Större vinster betalas ut via Nordea eller Handelsbanken. Om du har ett spelkonto hos Svenska Spel sätts vinster upp till 999 999 kronor in direkt där. Att Triss och Dubbeltriss är så snabba spel är givetvis både positivt och negativt. Om du gillar snabbheten är detta en perfekt lott. Om du däremot vill dra ut lite mer på spelupplevelsen och gillar ”pyssliga” lotter är Skrap-pyramid, Skrap-bingo och Skrap-kryss från Svenska Spel bättre alternativ.

En Dubbeltriss kostar 50 kronor, vilket gör den till en förhållandevis dyr skraplott. Om du är ute efter något billigare finns givetvis den vanliga Trisslotten för 25 kronor, eller Tianlotten som liksom namnet antyder kostar 10 kronor. Strax över den vanliga Trisslotten ligger Skrap-pyramid, Skrap-bingo och Skrap-kryss som alla kostar 30 kronor styck.