Din svenska guide till spel

BingoLive

BingoLive är Svenska Spels bingo på nätet. Här finns många olika bingospel att välja mellan, inklusive både multispel (mot andra spelare) och singelspel (ensamspel). Lägsta insats är 5 kronor. Du kan spela direkt i din webbläsare utan att ladda ned och installera någon mjukvara. Dessutom går det bra att spela BingoLive i mobiltelefonen. Instruktioner finns på svenskaspel.se.

År 2007 öppnade Svenska Spel sin första bingohall, och planen var att ta över omkring 70 bingohallar runt om i Sverige. År 2009 avbröt man dock satsningen och de hallar som redan hade övertagits lämnades tillbaka. Numera erbjuder Svenska Spel följaktligen endast bingospel på Internet.

Du hittar alla tillgängliga bingospel i listan till vänster i bingoavdelningen på svenskaspel.se. Spel skrivna med blå text är multispel medan de gröna är singelspel.

Multispel vs. Singelspel
Bingo Multispel – Multispel är för dig som vill spela mot andra människor. Den som först får bingo vinner, precis som i en traditionell bingohall. Vinstsumman påverkas av antalet deltagare, vilket innebär att ett välfyllt parti ger högre vinst. För att spelet ska starta måste deltagarantalet vara tillräckligt högt för att vinsten ska överstiga kostnaden för att delta. I klassiska bingo räcker det normalt med tre spelare, men om du istället spelar så kallad variantbingo kan det behöva anlända 14-16 spelare innan numren börjar dras. Detta beror på att varje delvinst måste bli högre än deltagarkostnaden.

Bingo Singelspel – Singelspel är för dig som vill vara helt oberoende av andra spelare och deras brickor. Här behöver du aldrig vänta på att tillräckligt många deltagare ska anlända, och prissumman är fast i förhållande till insatsen.

De fyra bingotyperna i BingoLive
BingoLive erbjuder fyra olika sorters bingo: klassisk bingo, mönsterbingo, variantbingo och turneringsspel.

 1. Klassisk Bingo – I Klassisk Bingo består brickan av 5×5 nummer och ett spel tar cirka tre minuter. Vad du behöver för att vinna beror på vilket spel du valt, men oftast krävs en vågrät eller en lodrät rad. Att kontrollera reglerna för det specifika spelet innan det startar rekommenderas så du vet vad ditt mål är.
 2. Mönsterbingo – Mönsterbingo påminner om Klassisk bingo och man använder även här en bricka med 5×5 nummer. Inför varje spel anges vilket mönster man behöver bilda för att vinna, till exempel en glad gubbe eller siffran sju. Eftersom det normalt krävs fler markerade rutor än fem för att bilda ett fullständigt mönster brukar Mönsterbingo ta lite längre tid än Klassisk bingo.
 3. Variantbingo – Variantbingo har en betydligt större bricka än både Klassisk bingo och Mönsterbingo. Den består av hela 3×25 nummer och spelet är uppdelat i fem deldragningar. Såhär vinner du de olika deldragningarna:
  1: få en hel rad markerad
  2: få två vågräta rader markerade inom samma fyrkant
  3: få tre vågräta rader markerade inom samma fyrkant
  4: få fyra vågräta rader markerade inom samma fyrkant
  5: få fem vågräta rader markerade inom samma fyrkant. Den femte deldragningen är kopplad till jackpotten. För att vinna jackpotten måste du fylla fyrkanten innan ett visst antal bollar har hunnit dras.
 4. Turneringsspel – BingLive erbjuder två olik sorters bingoturneringar. Man kan antingen spela ett grundspel med efterföljande slutspel, eller en turneringsform bestående av tre steg.

BingoLive Turneringsspel
Den första turneringstypen innebär att du först deltar i ett grundspel. Om du vinner grundspelet får du förutom din vinst även en bricka till slutspelet. Det går alltså inte att köpa in sig direkt till slutspelet. Det är möjligt att vinna mer än en bricka till samma slutspel.

Den andra turneringstypen består av tre steg och kallas därför Stegen. Om du vinner Steg 1 vinner du en del av potten och går vidare till Steg 2 med den brickan, medan övriga spelare bara kan gå vidare om de får bingo med hjälp av de extrabollar som dras. Denna procedur upprepas i Steg 2. I Steg 3 vinner den som först får bingo. Steg 3 är det steg där man kan vinna den största vinsten.

Recension av BingoLive
Svenska Spel har satsat mycket på sociala funktioner för BingoLive. Det går till exempel att chatta med andra bingospelare och i chatten finns särskilda chattvärdar för att ytterligare öka trivseln. BingoLive har också en egen nätradiostation som spelar musik för den som vill.

Vilka spel som är tillgängliga i BingoLive varierar hela tiden. I listan till vänster i bingoavdelningen visas alla spel som är tillgängliga just då. Listan innehåller även information om speltyp, kostnad samt eventuell jackpott vilket ger en bra överblick för den spelare som är på väg att välja spel.

Multispelen i BingoLive har en återbetalningsgrad (det vill säga hur stor del av intäkterna som betalas ut till spelarna i form av vinster) på 50 procent. För singelspelen varierar återbetalningsgraden mellan 50 och 55 procent. Viktigt att tänka på är att procentsatserna gäller över tid och inkluderar de medel som avsätts till jackpotten.

Bingoprogrammet håller automatiskt reda på dina brickor, så om du skulle råka missa att markera ett nummer så gör det ingenting – du riskerar inte att gå miste om eventuell vinst.